hatter01

Épület

Történet

A Dózsa György úton álló Liget Center irodaház épülete 1948-1950 között épült. A két főbb egységből álló vasbetonvázas irodaház a kor foglalkoztatott építészei Gádoros Lajos, Perényi Imre, Preisich Gábor és Szrogh György tervei szerint épült modern stílusban. Elkészültekor Magyar Építőipari Munkások Országos Szövetségének székházaként működött, ezért az építészettörténeti szakirodalom MÉMOSZ-székházként emlegeti.

Felépítését tekintve két hangsúlyos épületrészből áll. A Dózsa György útra néző főépület letisztult összképét a homlokzaton végigfutó oszlopsor határozza meg. Az oszlopok mögötti üvegfelületeknek köszönhetően az épület légies hatást kelt.

A főépülethez nyaktaggal kapcsolódó Auditorium (Kongresszusi Központ) a Városligeti fasor felé néz. Homlokzatát Tar István domborműve díszíti. Tömegformálásának jellegzetességei az Y alakú vasbeton tartóelemek.

Az irodaház történetének különlegessége,hogy hamar műemléki védelmet kapott. Ez a mozzanat is jelzi a magyar építészettörténetben elfoglalt jelentős helyét. A szakirodalom gyakran emlegeti a magyar modern és funkcionális szellemiségű épületek mintapéldájaként.

Bérlőink

 Walt Disney, OmnicomMediaGroup, OMD, PHD Hungary, Tbwa Budapest Reklámügynökség, Heineken, Café Frei